Ви увійшли як Гість
Група "Гості"
Вівторок, 04.23.2024, 5:19 PM
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту

Вхід на сайт

Пошук

Свята та події

Календарні свята та події. Спілкуємося українською

Календар

«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Корисні лінки

Головна » 2021 » Лютий » 17 » Відбувся воркшоп щодо використання е-щоденників та е-журналів
3:01 PM
Відбувся воркшоп щодо використання е-щоденників та е-журналів

Відповідно до плану роботи ДОН КОДА (Лист ДОН КОДА) 17 лютого в режимі онлайн відбувся воркшоп "Цифрова трансформація освіти: сучасні практики використання е-щоденників та е-журналів" для керівників та педагогічних працівників ЗЗСО.

Питання впровадження в освітній процес електронних щоденників та журналів є надзвичайно актуальним в умовах дистанційного навчання, тому освітянська спільнота області разом із керівництвом Київської обласної державної адміністрації, департаментом освіти і науки Київської обласної державної адміністрації, КНЗ КОР «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів» знаходить спільні ефективні рішення та ділиться кращим фаховим досвідом використання електронних ресурсів у освітньому середовищі закладів загальної середньої освіти Київщини.

Для учасників заходу функціонували діалогові онлайн-майданчики – воркошоп та відкрита вебстудія.

Учасниками заходу були:

Бачинська Євгенія Миколаївна,  проректор КНЗ КОР "КОІПОПК", кандидат педагогічних наук, доцент;

Селецький Артур Миколайович, заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації;

Осипенко Жана Жоржівна, директор ДОН КОДА;

Борбіт Алла Вікторівна, завідувач відділу дистанційної освіти КНЗ КОР "КОІПОПК";

керівники закладів та понад 300 слухачів педагогічні працівники та керівники ЗЗСО Київської області.

Організатори та учасники зустрічі презентували зручні платформи для використання в закладах освіти е-щоденники та е-журнали та нормативно-правову базу.

Перелік презентованих платформ

(щоб переглянути натисніть на картинку)

 

                  

 

Слухачами було відзначено дві найзручніші платформи:

       

 

Ознайомитися із презентаціями спікерів можна за покликанням:

https://drive.google.com/drive/folders/1pSCTrvnReXQ_Wm21YMHg2F7k_7KyBgGx

 

До прийняття нового ЗУ «Про освіту» класний журнал міг бути лише в паперовій формі, повинен був мати гриф МОН. Сьогодні електронний журнал може бути лише в електронній формі.

Нормативна база щодо прийняття рішення вести класний журнал лише в електронній формі:

1. Закон України «Про освіту» затверджений 05.09.2017: Розділ 1. Стаття 2. Частина 3:

Суб’єкт освітньої діяльності має право самостійно приймати рішення з будь-яких питань у межах своєї автономії, визначеної цим Законом, спеціальними законами та/або установчими документами, зокрема з питань, не врегульованих законодавством.

Розділ 1. Стаття 6. Частина 1:

Засадами державної політики у сфері освіти та принципами освітньої діяльності є: фінансова, академічна, кадрова та організаційна автономія закладів освіти у межах, визначених законом.

2. Закон України «Про повну загальну середню освіту» затверджений 13.07.2020. Розділ 5. Стаття 37. Частина 4:

Засновники державних та комунальних закладів загальної середньої освіти або уповноважені ними органи не можуть делегувати керівникам, педагогічним чи піклувальним радам, органам громадського самоврядування закладів загальної середньої освіти власні повноваження, визначені цим Законом та ЗУ «Про освіту».

Розділ 5. Стаття 38. Частина 4:

Керівник закладу загальної середньої освіти зобов’язаний:

  • створювати умови для реалізації прав та обов’язків усіх учасників освітнього процесу, в тому числі реалізації академічних свобод педагогічних працівників;
  • забезпечувати здійснення контролю за досягненням учнями результатів навчання, визначених державними стандартами повної загальної середньої освіти, індивідуальною програмою розвитку, індивідуальним навчальним планом…

Висновок: Заклади освіти мають автономію. Тому МОН не може видати наказ про перехід закладів освіти на електронні журнали – це буде незаконно!!!

МОН лише створює належні умови для функціонування класних електронних журналів у закладах освіти.

3. Інструкція з діловодства (наказ МОН від 25.06.2018 №676) регулює ведення ділової документації в закладах освіти. Інструкцією передбачено можливість документування управлінської інформації лише в електронному вигляді за наявності відповідного технічного забезпечення. Наразі це стосується документів тимчасового (до 10 років включно) зберігання! Проте не визначено терміни зберігання документів. Тому МОН надіслало лист-роз’яснення №1/9-596 від 03.10.2018 року «Щодо застосування окремих положень Інструкції з діловодства», у якому визначено терміни зберігання документів:

Класні журнали (І-ІV та V-ХІ (XII) класів) та журнали обліку (навчальних досягнень учнів, які перебувають на індивідуальному навчанні, планування та обліку роботи гуртка, факультативу тощо, групи подовженого дня, пропущених і замінених уроків) зберігаються 5 років!

4. Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти (наказ МОН від 08.09.2020 року № 1115);

Лист-роз’яснення МОН №1/9-609 від 02.11.2020 року «Щодо організації дистанційного навчання»: відповідно до пунктів 11, 12 розділу І, пунктів 3, 4 розділу ІV

Положення

заклад освіти у рамках власної автономії має можливість:

* обирати (схвалювати педагогічною радою закладу освіти) конкретні електронні освітні платформи, онлайн сервіси та інструменти, за допомогою яких організовується освітній процес під час дистанційного навчання;

* використовувати електронний розклад занять, електронний класний журнал1 (1Роз'яснення щодо умов використання електронного документообігу в закладах загальної середньої освіти надано листом МОН від 27.06.2019 № 1/9-415);

* електронний класний журнал використовується за умови наявності відповідного технічного забезпечення та дотримання вимог законодавство щодо захисту інформації.

5. Роз'яснення щодо умов використання електронного документообігу в закладах загальної середньої освіти (Лист МОН від 27.06.2019 № 1/9-415): електронний класний журнал використовується за умови наявності відповідного технічного забезпечення та дотримання вимог законодавства щодо захисту інформації. Дається роз’яснення щодо способів збереження електронних документів.

6. Наказ МОН від 01.06.2020 року №725 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 10.05.2011 року №423 «Про затвердження єдиних зразків ділової документації у загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів і форм власності»».

Втратили чинність пункт 4 і 5: відміна встановлення грифу МОН на класний журнал.

Будь-який журнал (документ), який відповідає за формою зразку МОН, може бути Класним журналом і може функціонувати як в електронній, так і в паперовій формі. Дублювання не потребує!!!

7. Наказ МОН від 02.09.2020 року №1096 «Про внесення змін до методичних рекомендацій щодо заповнення Класного журналу учнів початкових класів Нової української школи» (5 абзац): журнал може заповнюватися в електронній або паперовій формі.

А також читайте КНЗ КОР "КОІПОПК"

 

Категорія: Консультування | Переглядів: 917 | Додав: shevnadi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar