Ви увійшли як Гість
Група "Гості"
П`ятниця, 03.29.2024, 4:21 AM
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту

Вхід на сайт

Пошук

Свята та події

Календарні свята та події. Спілкуємося українською

Календар

«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Корисні лінки

Головна » 2018 » Лютий » 9 » В Україні розробили “Гендерний педагогічний альманах”
10:26 AM
В Україні розробили “Гендерний педагогічний альманах”

Гендерний інформаційно-аналітичний центр “Крона” розробив педагогічний альманах з питань гендеру.

                  

В альманасі зібрані есеї, в яких педагоги діляться своїм досвідом розпізнавання та подолання стереотипів та дискримінації.

Ви дізнаєтеся про класичні “гендерні ситуації”, які щодня трапляються будь-де, де вчать і вчаться. Познайомитесь із реальними педагогинями й педагогами, які свідомо, наполегливо, а іноді навіть випадково віднайшли власні поведінкові “лайфхаки” і радо діляться ними“, – зазначають розробники.

Книжка має бути корисною тим, хто працює в шкільній, дошкільній та вищій освіті, студентам-педагогам, а також батькам та всім, хто цікавиться проблемами сучасної освіти й виховання.

 

“Гендерний педагогічний альманах”

Уривки з альманаху:

"Якось, ідучи міським парком, зупинилася біля дитячого майданчика. Хлопчики й дівчатка бігали, гралися. Спостереження за поведінкою дітей показали, хто грає в пасивні ігри, хто — в активні; хто з них у що одягнені, тобто який одяг зумовлював певний тип гри, поведінки. По-перше, діти чітко поділились на групи: «хлопчики» / «дівчатка»; по-друге, хлопчики бігали, вигукували, долали перешкоди, зала- зили на найвищу зону «замку». Одягнені в джинсовий одяг темного кольору, вони не боялися забруднитися, рухалися вільно. А дівчатка? Вони «пристойно» сиділи на гой- далці, одяг був світлого кольору, в руках майже кожна тримала ляльку. Поруч на лавочці сиділи матусі. Одна за одною вони кликали до себе дівчаток, щось говорили їм, доправля- ючи одяг і зачіски. А мами хлопчиків? Жодна з них не покликала свого, щоби поправити одяг чи зачіску. Питаю себе: «Чому?». Невже хлоп- чиків люблять менше за дівчаток? Звісно, ні, просто мами вважають, що хлопчикам личить така поведінка, а вимоги до їхньої зовніш- ності не порівняти з аналогічними по відно- шенню до дівчаток."

***

"Для проведення уроків з трудового навчання у сучасній школі можна обирати різні про- грами (модулі), у тому числі й вишивання. За кілька тижнів до школи завітала мати одного хлопчика з обуренням: «Він що, дівчинка, що сидить грається з хрестиками?». А хлопчик із задоволенням клав хрестики на тканину, милуючись своєю роботою. Йому це подоба- ється. Для нього — це творча діяльність, яка приносить задоволення і насолоду. Спробу- вала матусі це пояснити, та поки мене не зов- сім зрозуміла."

***

"Загальношкільні батьківські збори. Учитель- ство звикло, що переважна більшість при- сутніх — матусі, жінки. Щоб долучити і татів до питань виховання, ми проводимо за пер- сональним запрошенням збори тільки татів. Приходять майже всі. Наступні як класні, так і загальношкільні батьківські збори відвідують і батько, і мати. Звичайно, це стосується ще не всіх, але більшості."

***

"Основний принцип гендерночутливого вихо- вання полягає в тому, що вибір людини повинен бути вільним, зокрема, від традиційних, визна- чених суспільством стереотипів. Головне — прагнути займатися тією справою в житті, яка подобається, невпинно йти до неї, вірити у власний успіх. «Хто не знає, до якої гавані він пливе, для того немає попутного вітру», — писав Сенека. Хіба не так?"

Світлана Бовдуй

Раніше “Крона” розробила гендерно чутливі ілюстрації професій для шкіл.

Джерело

Категорія: Освіта | Переглядів: 428 | Додав: shevnadi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar