Ви увійшли як Гість
Група "Гості"
Четвер, 04.25.2024, 10:57 PM
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту

Вхід на сайт

Пошук

Свята та події

Календарні свята та події. Спілкуємося українською

Календар

«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Корисні лінки

Головна » 2020 » Квітень » 8 » Рамкові настанови щодо відповіді освіти на пандемію COVID-19 2020 року
11:15 AM
Рамкові настанови щодо відповіді освіти на пандемію COVID-19 2020 року

Посібник
№б/н від 08.04.2020
"Рамкові настанови щодо відповіді освіти на пандемію COVID-19 2020 року"

Пандемія коронавірусу COVID-19 стосується усіх сфер суспільного життя у світі, у тому числі й освіті. Кожна країна по-своєму відреагувала на запровадження карантинних заходів у закладах освіти.

Директорат з питань освіти та навичок ОЕСР у співпраці з Гарвардською вищою школою освіти наприкінці березня 2020 року вивчили досвід багатьох країн щодо прийняття рішень для ефективної реакції на пандемію COVID-19 (у частині реагування освіти на пандемію) і запропонували на основі освітніх практик «Рамкові настанови щодо відповіді освіти на пандемію COVID-19 2020 року» в умовах карантину.

Національна академія педагогічних наук України переклала запропонований документ українською мовою і пропонує його для ознайомлення і можливого використання в роботі.

Інформація, представлена у виданні, отримана в результаті опитування понад 300 респондентів з 98 країн.

Матеріали видання адресовано розробникам освітньої політики, освітянам та організаціям громадянського суспільства у формуванні реакції освітянської спільноти на пандемію.

 

У виданні запропоновано орієнтовний перелік відповідей освіти на пандемію COVID-19:

1. Створіть робочу групу або координаційний комітет, який матиме повноваження на розроблення й реалізацію освітніх відповідей на пандемію COVID-19. За можливості забезпечте, щоб члени робочої групи були представниками різних одиниць системи освіти та шкільних мереж і представляли важливі й різноманітні напрями для інформування про їхню роботу, наприклад, навчальні програми різних департаментів, підготовку вчителів, інформаційні технології, представників вчителів, представників батьків, учнів. представників промислового сектору, коли це доречно.

2. Розробіть графік та засоби частої та регулярної комунікації між членами робочої групи протягом періоду, коли буде діяти соціальне дистанціювання.

3. Визначте принципи, які лежатимуть в основі стратегії. Наприклад: захист здоров’я учнів та персоналу, забезпечення академічного навчання та надання емоційної підтримки учням та вчителям. Ці принципи дозволять зосередити увагу на ініціативах, які потрібно здійснити, і допоможуть впорядкувати час та інші обмежені ресурси.

4. Розробіть механізми координації з органами охорони здоров’я, щоб заходи з питань освіти синхронізувалися з питаннями охорони здоров’я та сприяли просуванню цілей та стратегій охорони здоров’я, наприклад, навчання учнів, батьків, вчителів та персоналу необхідності соціального дистанціювання.

5. Переорієнтуйте мету курикулуму з урахуванням існуючих реалій, коли механізми отримання навчальних результатів зруйновано. Сформулюйте, що потрібно вивчити в період соціального дистанціювання.

6. Визначте доцільність використання варіантів для відновлення часу навчання після закінчення періоду соціального дистанціювання, наприклад, інтенсивний період перед початком нового навчального року.

7. Визначте засоби надання освітніх послуг. Коли це можливо, вони повинні включати онлайн навчання, оскільки це забезпечує найбільшу універсальність та можливість взаємодії. Якщо не всі учні мають обладнання та зв’язок, шукайте шляхи, щоб забезпечити таких учнів всім необхідним. Дослідіть партнерські стосунки з приватним сектором та громадою з метою забезпечення ресурсами (обладнанням та зв’язком).

8. Чітко визначте ролі та очікування для вчителів, щоб ефективно керувати та підтримувати навчання учнів у новій ситуації за допомогою прямого навчання, де це можливо, або керівництва для самостійного навчання.

9. Створіть веб-сайт для спілкування з вчителями, учнями та батьками щодо цілей курикулуму, стратегій, запропонованих заходів та додаткових ресурсів.

10. Якщо стратегія онлайн навчання не є можливою, розробіть альтернативні шляхи забезпечення учнів освітніми послугами, що може включати телевізійні програми, якщо можливе партнерство з телевізійними станціями, подкасти, радіопередачі та навчальнікомплекти в цифровій чи паперовій формі. Дослідіть можливе партнерство з громадськими організаціями та приватним сектором для реалізації цієї стратегії.

11. Забезпечте адекватну підтримку найбільш вразливих учнів та сімей під часреалізації плану альтернативної освіти.

12. Посилюйте комунікацію та співпрацю між учнями для сприяння взаємному  навчанню та добробуту.

13. Створіть механізм своєчасного професійного розвитку для вчителів та батьків, щоб вони мали можливість підтримувати учнів за новою методикою навчання. Створіть умови, які сприятимуть співпраці вчителів та професійних спільнот, а також підвищать автономію вчителів.

14. Визначте відповідні механізми оцінювання учнів за необхідності.

15. Визначте відповідні механізми переходу до наступного освітнього рівня та завершення навчання.

16. За необхідності перегляньте нормативно-правову базу таким чином, щоб зробити онлайн освіту та інші способи навчання можливими, та, таким чином, щобпідтримувати автономію та співпрацю вчителів. Сюди входить надання кредиту шкільного дня на дні, в які проводиться навчання за альтернативними навчальними планами (день навчання у школі зараховувався за день дистанційного навчання).

17. Кожна школа повинна розробити план безперервності діяльності. Для підтримки шкіл, органи освіти можуть надати приклади планів в інших школах.

18. У випадку, коли школа забезпечує харчування учнів, розробіть альтернативні способи доставки їжі учням та їхнім сім’ям.

19. У випадку коли школа надає інші соціальні послуги, такі як підтримка психічного здоров’я, розробіть альтернативні форми забезпечення.

20. Школи повинні розробити систему спілкування з кожним учнем і форму щоденної реєстрації кожного учня. Можливо, у вигляді текстів від вчителів, якщо батьки мають доступ до мобільних телефонів.

21. Школи повинні розробити механізми щоденного зв’язку з вчителями та працівниками школи.

22. Школи повинні надавати інструкції учням і їхнім родинам щодо безпечного використання екранного часу та онлайн інструментів для збереження благополуччя учнів та їх психічного здоров’я, а також забезпечувати неповнолітнім захист від онлайн загроз.

23. Визначте інші шкільні мережі чи системи та створіть форми регулярного спілкування з ними для обміну інформацією про ваші потреби та та підходи щодо їх вирішення, з метою обопільного навчання, як спосіб сприяння швидкому вдосконаленню навчання в нових умовах.

24. Переконайтеся, що керівники шкіл отримують фінансову, матеріально-технічну та моральну підтримку, якої вони потребують для досягнення успіху.

25. Розробіть комунікаційний план. Складіть мапу ключових контактів та ключових повідомлень для підтримки реалізації освітньої стратегії під час екстреної ситуації та переконайтеся, що вони ефективно транслюються через різні канали.

 

Джерело: КНЗ КОР "КОІПОПК"

Джерело: офіційний сайт Національної академії педагогічних наук України 

Категорія: Освіта | Переглядів: 190 | Додав: shevnadi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar