Ви увійшли як Гість
Група "Гості"
П`ятниця, 04.26.2024, 5:33 PM
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту

Вхід на сайт

Пошук

Свята та події

Календарні свята та події. Спілкуємося українською

Календар

«  Січень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Корисні лінки

Головна » 2023 » Січень » 23 » ОНОВЛЕНО ПОЛОЖЕННЯ ПРО МІЖНАРОДНИЙ КОНКУРС З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ІМЕНІ ПЕТРА ЯЦИКА
2:11 PM
ОНОВЛЕНО ПОЛОЖЕННЯ ПРО МІЖНАРОДНИЙ КОНКУРС З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ІМЕНІ ПЕТРА ЯЦИКА

Набув чинності наказ Міністерства освіти і науки України від 18 жовтня 2022 року № 924 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 13 березня 2008 року № 168», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 24 листопада 2022 року за № 1461/38797. Цей наказ затверджує нову редакцію Положення про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. 

Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика проводиться з метою піднесення престижу української мови, забезпечення її всебічного розвитку і функціонування в усіх сферах суспільного життя. Організаторами конкурсу є Міністерство освіти і науки України, Міністерство оборони України, Міжнародний благодійний фонд «Ліга українських меценатів», Інститут української мови Національної академії наук України.

У новій редакції Положення враховано процеси децентралізації та утворення територіальних громад; уточнено механізм проведення конкурсу, зокрема у період воєнного стану, надзвичайної ситуації природного або техногенного походження, карантину тощо.

У документі конкретизовано перелік категорій здобувачів, що навчаються в українських закладах освіти, для яких проводиться конкурс, а саме це:

  • учні одного року навчання закладів загальної середньої освіти (3 – 11 (12) класи);
  • учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти;
  • студенти закладів фахової передвищої освіти;
  • студенти закладів вищої освіти.

Згідно з новою редакцією Положення конкурс проводять у чотири етапи:

  • перший – на рівні закладів освіти (листопад);
  • другий – на рівні територіальних громад, районів міст Києва та Севастополя, районів областей (листопад – грудень), рішення про рівень проведення другого етапу ухвалює відповідний орган управління у сфері освіти Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій;
  • третій – на рівні Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя (грудень – лютий), порядок та формат проведення визначає відповідний оргкомітет третього етапу;
  • четвертий – на всеукраїнському рівні (березень).

Учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти, студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти беруть участь в першому, третьому та четвертому етапах Конкурсу.

Крім того, у Міжнародному конкурсі беруть участь й учні закордонних закладів освіти. Для них конкурс проводиться в два етапи:

  • перший – на рівні закладів освіти з вивченням української мови, культурно-освітніх центрів, громадських організацій закордонних українців (далі – культурно-освітні центри) (листопад – січень);
  • другий – на рівні країни проживання закордонних здобувачів освіти (лютий – квітень).

Участь у Міжнародному конкурсі є добровільною.

Переможцями першого – третього етапів Конкурсу є учасники, які в кожній категорії посіли перше, друге та третє місця. Кількість призових (перших, других, третіх) місць становить, як правило, не більше 30 відсотків від загальної кількості учасників у кожній категорії з орієнтовним розподілом їх у співвідношенні 1:2:3 в рейтинговому порядку.

У четвертому етапі Конкурсу в кожній категорії визначаються: один переможець, який посів перше місце, два переможці, які посіли друге місце, три переможці, які посіли третє місце, згідно з рейтингом результатів.

У категорії «учні одного року навчання закладів загальної середньої освіти (3–11 (12) класи)» переможців визначають за кожним роком навчання. 

Нагадаємо, українські учні матимуть можливість навчатися за допомогою віртуальної та доповненої реальності.

Категорія: Освіта | Переглядів: 61 | Додав: shevnadi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar