Ви увійшли як Гість
Група "Гості"
Вівторок, 04.23.2024, 11:32 PM
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту

Вхід на сайт

Пошук

Свята та події

Календарні свята та події. Спілкуємося українською

Календар

«  Грудень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Корисні лінки

Головна » 2022 » Грудень » 27 » ОНОВЛЕНО ПОЛОЖЕННЯ ПРО МІЖНАРОДНИЙ КОНКУРС З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ІМЕНІ ПЕТРА ЯЦИКА
11:30 AM
ОНОВЛЕНО ПОЛОЖЕННЯ ПРО МІЖНАРОДНИЙ КОНКУРС З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ІМЕНІ ПЕТРА ЯЦИКА

Набув чинності наказ Міністерства освіти і науки України від 18 жовтня 2022 року № 924 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 13 березня 2008 року № 168», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 24 листопада 2022 року за № 1461/38797. Цей наказ затверджує нову редакцію Положення про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. 

Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика проводиться з метою піднесення престижу української мови, забезпечення її всебічного розвитку і функціонування в усіх сферах суспільного життя. Організаторами конкурсу є Міністерство освіти і науки України, Міністерство оборони України, Міжнародний благодійний фонд «Ліга українських меценатів», Інститут української мови Національної академії наук України.

У новій редакції Положення враховано процеси децентралізації та утворення територіальних громад; уточнено механізм проведення конкурсу, зокрема у період воєнного стану, надзвичайної ситуації природного або техногенного походження, карантину тощо.

У документі конкретизовано перелік категорій здобувачів, що навчаються в українських закладах освіти, для яких проводиться конкурс, а саме це:

  • учні одного року навчання закладів загальної середньої освіти (3 – 11 (12) класи);
  • учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти;
  • студенти закладів фахової передвищої освіти;
  • студенти закладів вищої освіти.

Згідно з новою редакцією Положення конкурс проводять у чотири етапи:

  • перший – на рівні закладів освіти (листопад);
  • другий – на рівні територіальних громад, районів міст Києва та Севастополя, районів областей (листопад – грудень), рішення про рівень проведення другого етапу ухвалює відповідний орган управління у сфері освіти Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій;
  • третій – на рівні Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя (грудень – лютий), порядок та формат проведення визначає відповідний оргкомітет третього етапу;
  • четвертий – на всеукраїнському рівні (березень).

Учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти, студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти беруть участь в першому, третьому та четвертому етапах Конкурсу.

Крім того, у Міжнародному конкурсі беруть участь й учні закордонних закладів освіти. Для них конкурс проводиться в два етапи:

  • перший – на рівні закладів освіти з вивченням української мови, культурно-освітніх центрів, громадських організацій закордонних українців (далі – культурно-освітні центри) (листопад – січень);
  • другий – на рівні країни проживання закордонних здобувачів освіти (лютий – квітень).

Участь у Міжнародному конкурсі є добровільною.

Переможцями першого – третього етапів Конкурсу є учасники, які в кожній категорії посіли перше, друге та третє місця. Кількість призових (перших, других, третіх) місць становить, як правило, не більше 30 відсотків від загальної кількості учасників у кожній категорії з орієнтовним розподілом їх у співвідношенні 1:2:3 в рейтинговому порядку.

У четвертому етапі Конкурсу в кожній категорії визначаються: один переможець, який посів перше місце, два переможці, які посіли друге місце, три переможці, які посіли третє місце, згідно з рейтингом результатів.

У категорії «учні одного року навчання закладів загальної середньої освіти (3–11 (12) класи)» переможців визначають за кожним роком навчання. 

ОНОВЛЕНЕ ПОЛОЖЕННЯ

Джерело: МОН

Категорія: Обдаровані діти | Переглядів: 88 | Додав: shevnadi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar