Ви увійшли як Гість
Група "Гості"
Субота, 04.20.2024, 2:23 PM
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту

Вхід на сайт

Пошук

Свята та події

Календарні свята та події. Спілкуємося українською

Календар

«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Корисні лінки

Головна » 2021 » Лютий » 21 » Відмінності між гейміфікацією й ігровим навчанням
9:49 AM
Відмінності між гейміфікацією й ігровим навчанням

Гейміфікація та ігрове навчання стали останнім часом модними тенденціями в освіті. Кожен із цих методів можна застосовувати в навчальному процесі й досягати при цьому високих результатів. Однак часто ці поняття плутають.

Чим же відрізняється гейміфікація від ігрового навчання? Спробуємо з’ясувати.

Що таке гейміфікація

Гейміфікація – це застосування ігрових принципів до неігрових навчальних об'єктів. Зазвичай гейміфікацію в навчальному процесі використовують для того, щоб мотивувати певну поведінку учнів.

Гейміфікація не передбачає, що весь навчальний процес буде заснований на ігрових методах. Учням не потрібно грати на уроці в іграшки або використовувати електронні гаджети. Гейміфікація не завжди передбачає змагання між учнями, систему нагород і заохочень (хоча це й можливо).

Для чого можна використовувати гейміфікацію в навчальному процесі

Гейміфікацію можна використовувати:

  • щоб мотивувати учнів до певних дій або поведінки;
  • щоб підвищити видимість і важливість незначних на перший погляд дій;
  • щоб додати навчальному процесу змагального духу;
  • щоб допомогти учням бачити свій прогрес у навчанні.

Прикладами гейміфікації можуть бути різні таблиці успішності учнів. У початкових класах багатьох шкіл використовують різні спеціальні позначки і значки за успіхи в навчанні.

Як уже було зазначено раніше, гейміфікація – це впровадження ігрових принципів у навчальний процес. Ще одним способом гейміфікації може бути принцип заохочень. Такі заохочення часто використовують у дитячому садку і молодших класах школи. Наприклад, у класі можуть бути встановлені винагороди кращому учневі місяця або чверті.

По суті, сам навчальний процес, у якому використовують оцінки, від початку гейміфікований. Оцінювання передбачає конкуренцію: кожен учень намагається не відставати від своїх однокласників. Завдання вчителя – додати більше гри в ті навчальні процеси, у яких вона не використовується.

Що таке ігрове навчання

Простими словами, ігрове навчання – це навчання за допомогою ігор.

Ігрове навчання не означає, що діти будуть грати в комп'ютерні ігри, хоча навчальні програми, які використовуються в ігровому навчанні, часто мають подібний дизайн. У процесі такого навчання діти не ризикують стати залежними від комп'ютерних ігор.

За допомогою ігор можна вивчати багато шкільних предметів і тем зі шкільної програми. Також цей метод можна використовувати для подання додаткового матеріалу з різних предметів або розвитку різних навичок.

Для чого можна використовувати ігрове навчання?

Ігрове навчання можна використовувати:

  • щоб закріпити навчальний матеріал і подати його в новій формі;
  • щоб розвивати в дітей критичне та стратегічне мислення;
  • щоб залучити до навчального процесу слабко мотивованих дітей;
  • щоб зацікавити всіх учнів у класі – і тих, кому навчання дається легко, і тих, у кого виникають труднощі.

В ігровому навчанні доцільно використовувати метод моделювання. Наприклад, на уроках історії можна використовувати різні ігри-симулятори. З їх допомогою діти вчаться будувати держави в різні історичні епохи, аналізувати, формувати стратегії, знаходити рішення складних завдань. За допомогою симуляторів діти починають розуміти складні концепції (такі як управління ресурсами, політична стратегія, дипломатія тощо). На відміну від традиційних уроків, упродовж гри учні вивчають правила, а потім шукають їх застосування в обставинах, що постійно змінюються.

Ігри, які використовуються у навчанні, розвивають в учнів змагальний дух, врівноваженість, завзятість, уміння знаходити рішення методом спроб і помилок, стратегічне мислення і багато інших важливих навичок.

Чим відрізняється гейміфікація від ігрового навчання

Так у чому ж різниця між цими двома методами? Гейміфікація насамперед пов'язана з заохоченнями, які мотивують дітей краще вчитися. У свою чергу, ігрове навчання пов'язане з іграми, які мають розвиваючий ефект – дають дітям певні знання чи розвивають навички.

Обидва навчальних методи взаємопов'язані і чудово доповнюють один одного. З їх допомогою можна вдосконалити навчальну програму. Однак ні гейміфікація, ні ігрове навчання не використовуються як самостійні методи. Вони добре поєднуються з традиційними методами навчання і викликають інтерес у багатьох учнів.

Освіта.ua

Категорія: Консультування | Переглядів: 151 | Додав: shevnadi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar