Ви увійшли як Гість
Група "Гості"
П`ятниця, 04.19.2024, 9:07 AM
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту

Вхід на сайт

Пошук

Свята та події

Календарні свята та події. Спілкуємося українською

Календар

«  Червень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Корисні лінки

Головна » 2021 » Червень » 19 » Трійця: традиції, історія свята
9:00 AM
Трійця: традиції, історія свята

 Трійця — одне з дванадцяти головних православних свят. Іноді його ще називають днем зішестя Святого Духа. З цієї назви видно, з якою подією пов'язане таке святкування. Власне, з описаним у Біблії зішестям на землю Святого Духа, яке провіщав Ісус Христос і яке показало, а заодно і довело триєдність Бога, тобто існування трьох Осіб єдиного по суті Бога — Отця, Сина і Святого Духа.

  Що таке Трійця? 

   Трійця — у християнських уявленнях Бог, сутність якого єдина, але Його буття є особистісне ставлення трьох іпостасей: Отця — безначальної першооснови, Сина — абсолютного Сенсу, що втілився в Ісусі Христі, і Духа Святого — животворящого Початку. 



    Є в Трійці й інша назва — П'ятидесятниця. Ця назва вказує на дату святкування — на п'ятдесятий день після Великодня, до якої, як відомо, прив'язані багато християнських торжеств. Також в Україні широко вживають назви "Зелені Свята", "Зелена Неділя", "Зіслання Святого Духа".

Трійця. День Святої Трійці 2021 рік

    Коли Зелені Свята? 

    Точної дати у Світлого Воскресіння немає, тому й Трійця й зелені свята відзначаються щороку в різний час. У 2021 році православні відзначають Великдень 2 травня: якщо відрахувати від цієї дати 50 днів, то вийде 20 червня — це і буде День Святої Трійці, або зелена неділя 2021.

  Трійця. Історія Свята

    Свято на честь Святої Трійці встановили учні Ісуса Христа — апостоли. Цим вони хотіли закріпити в пам'яті людей подію, що відбулася на п'ятдесятий день після Воскресіння Господнього. За біблійними переказами, у той день Святий Дух зійшов на цих самих апостолів, які до того моменту вже п'ятдесят днів поспіль молилися в Сіонській світлиці, яка згодом стала першим християнським храмом.

    Варто відзначити, що після зішестя Святого Духа апостоли помітили деякі зміни: вони раптово навчилися зцілювати й пророкувати. При цьому вони ще й заговорили різними мовами: знання мов їм було дано, щоб нести Слово Боже по світу. Після цього учні Христа вирушили в різні частини світу, щоб розповісти всім мешканцям планети про життя Господньої і його болісної смерті за гріхи всього людства.
    А офіційне встановлення такого свята, як Трійця, відбулося в 381 році, коли в Константинополі був скликаний II Вселенський собор, на якому було сформульовано вчення про Трійцю. Саме тоді затвердили догмат про рівність та єдіносущія всіх Божих осіб.

   А ось наші предки слов'яни стали відзначати Трійцю набагато пізніше — лише через 300 років після хрещення Русі, тобто в кінці XIII - початку XIV століть.

    Трійця. Традиції Свята

    Через те, що Трійця — релігійне свято, то природно, у цей день ніколи не обходиться без служби в храмі, яка за традицією включає Божественну літургію й Велику вечірню.

Зелена Неділя


    Причому храми на Зелені Свята заведено прикрашати зеленню: на підлогу, зазвичай, кладуть свіжоскошену траву, ікони прикрашають весняними квітами та молодими гілками дерев. Багато віруючих у цей день приносять з собою до церкви кілька гілок берези, щоб освятити їх, а потім поставити у себе вдома (зазвичай освячені гілки ставили близько ікон). Вважається, що у такий спосіб можна захистити свій будинок і себе від усього зла. Узагалі, береза є головний атрибут свята, її гілки символізують силу Святого Духа.

    Ще одна традиція дня — влаштовувати застілля і запрошувати на торжество всіх родичів, друзів і близьких. До речі, через те, що П'ятидесятниця — це не пісний день, то у господинь є можливість продемонструвати всю свою кулінарну майстерність і порадувати своїх гостей найрізноманітнішими стравами. Однак, традиційною стравою на Трійцю був і залишається коровай.

 

    Раніше в День Святої Трійці влаштовувалися справжні народні гуляння — ближче до вечора у всіх селах починали водити хороводи, співати пісні й танцювати. Варто зазначити, що забави на Зелену Неділю не втрачають своєї популярності дотепер.



    Крім того, на Тройцю завжди було заведено свататися. Так, вважалося, якщо посвататися на П'ятидесятницю, а весілля зіграти на Покров — день, коли, на думку наших предків, осінь зустрічається з зимою, то щасливе спільне життя забезпечена.

    Також існує ще ряд традицій, пов'язаних з підготовкою до Трійці. Наприклад, за пару днів до свята віруючі зазвичай влаштовують генеральне прибирання в будинку. Річ у тому, що в сам День Святої Трійці не можна забиратися, а також шити та прати, іншими словами, виконувати якусь роботу в домі. А в батьківську суботу — день, що передує Трійці, — заведено відвідувати кладовища і поминати покійних.

Джерело


Які трави не можна приносити в будинок на Трійцю?

Самез яких  трав можна зробити букет або вінок? Адже далеко не всяка рослина підійде для цього. Неправильно підібрані трави можуть накликати біду.

В Троїцький букет можна додати яскраву траву-оберіг пижма. У стародавні часи люди носили листя цієї рослини з собою. Вони вірили, що пижма вбереже їх від будь-яких привороту і пристріту.

Чебрець – це символ душевного спокою. Він дарує людям особливу силу. Колись цю траву сушили і клали в подушки. Вважалося, що так сон буде міцніше і здоровіше. Також сушений чебрець поміщали в ладанку, яку носили чоловіки. Так вони могли втихомирити свою буйну вдачу.

Троїцький букет або вінок можна прикрасити волошками. Освячені квіти послужать тобі оберегом: вони відганяють від будинку нечисту силу. До речі, також вважається, що волошки можуть допомогти самотнім дівчатам і жінкам відшукати свою любов.

Шляхетний аїр популярний в вітчизняній, китайській, індійській і тибетській медицині. Ця рослина має  зігріваючу властивість. Особливо сприятливо воно впливає на чоловіче здоров’я. Розкидавши стебла лепехи по підлозі, ти очистиш будинок від негативної енергетики, укріпиш здоров’я всіх домочадців, приманиш удачу і багатство. А також захистиш себе від всіх бід і знайдеш душевний спокій.

На Трійцю в церкві освячують м’яту і мелісу. Потім їх можна буде просто додати в чай, який заспокоїть і розслабить. До речі, ці рослини теж відлякують злих духів і захищають будинок.

З полином пов’язано багато народних традицій. Наприклад, колись суху траву підпалювали і обкурювали нею нове житло. Пучок полину чіпляли над дверима, щоб залучити в будинок удачу. Якщо мандрівник покладе в черевик листочок рослини, втома буде йому не страшна. Звичайно, і цю рослину можна додати в Троїцький букет.

Миловидний любисток – оберіг любові. Його називають жіночою травою, яку колись використовували в якості захисту від псування і чарівництва. Рослина додають в різні чаї та відвари: вони очищають організм. А свіжий листочок любистку може зняти головний біль. Достатньо злегка потерти його і прикласти до лоба.

Які трави не підходять?

Якщо ти збираєшся робити Троїцький букет або вінок, не використовуй синьоголовник плоский, чортополох і черсак. Взагалі, будь-які рослини з колючками під забороною. Вважається, що вони приведуть до сварок і розбіжностей. Рослини, які в’ються, а також ялинові гілки можуть накликати біду і горе. А шипшина – важку недугу.

Не підійдуть для букета всякі бур’яни і лопухи. Важливо також, щоб трави були зібрані в гарному місці. Обходь стороною узбіччя доріг і кладовища. Збирати рослину можна також і біля церков.

Разом з іншими рослинами не можна приносити до церкви вербу. Хоча це дуже світла рослина, що несе добро, ламати його гілки на Трійцю заборонено. Тим більше, верба вже віддала всю свою силу і благодать на Вербну неділю.

Джерело


Повір'я на Трійцю

У День Святої Трійці збирали букети з трав, які ставали оберегом будинку на майбутній рік. З ними йшли до церкви. В руках повинен бути заздалегідь приготовлений букет з любистку, лепехи, полину, м’яти і чебрецю. В середині букета необхідно розмітити потрійну свічку зеленого кольору. Вона повинна горіти під час усієї служби . Що залишиться від свічки, потрібно обов’язково зберегти. Недогарок свічки – це оберіг, який потрібно сховати від чужих очей. Висушена Троїцька трава допомагає оберігати будинок від всякої нечисті.

Також недогарки Троїцьких свічок ще в старовину давали в руки вмираючій людині. Вважалося, що таким чином йому можна було полегшити передсмертні страждання.

Є й інші народні прикмети. Наприклад, якщо на Трійцю буде йти дощ, то варто очікувати рясного врожаю. А якщо ні, то урожай буде мізерним.
Давні повір’я свідчать, що на Трійцю прокидаються русалки і водяні. Щоб відлякати міфічних істот, уздовж берега водойм розпалювали багаття, водили хороводи і співали пісні. Також в День Святої Трійці і під час русального тижня обов’язково дотримувалися численні заборони, щоб нічим не образити присутніх в цей час на землі небіжчиків і не накликати на себе їх гнів.
«Не можна шити, займатися ремонтом, піч, працювати в городі. Не можна купатися в річці, озері або морі. Вважається, що в цей день, якщо ви полізете в воду, то вас може потопити нечиста сила. Після храму слід зробити невеличкий святковий стіл. Потрібно відзначати свято тихо і скромно, а також поминати померлих.

А ще Свята Трійця привід побачитися з рідними і близькими, влаштувавши святковий обід зі смаколиками. Більш того, в цей день близькі дарували один одному подарунки. Крім цього, вечірні святкові гуляння давали можливість молодим людям придивитися один до одного і познайомитися.

Джерело

Категорія: Вітання | Переглядів: 205 | Додав: shevnadi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar