Ви увійшли як Гість
Група "Гості"
Четвер, 04.25.2024, 11:11 AM
Головна | Мій профіль | Вихід | RSS

Меню сайту

Вхід на сайт

Пошук

Свята та події

Календарні свята та події. Спілкуємося українською

Календар

«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Корисні лінки

Головна » 2021 » Квітень » 22 » Краща краєзнавча праця з історії Київщини
11:32 AM
Краща краєзнавча праця з історії Київщини

Лаврентій Іванович Похилевич (1816-1893) – український краєзнавець, самобутній дослідник минувшини, непересічна особистість. Його ім’я тісно пов’язане з Київщиною. Народився 10 серпня 1816 року в селі Горошкові Таращанського повіту Київської губернії (нині Тетіївський район Київської області). Походив із старого родового духівництва.

Лаврентій Похилевич – автор книг, у яких ще в ХІХ столітті вперше системно зроблено описи практично всіх населених пунктів тодішньої Київської губернії, до якої входила й територія нинішньої Київської області.

Перша книга під назвою «Сказания о населенных местностях Киевской губернии или Статистические, исторические и церковные заметки о всех деревнях, селах, местечках и городах, в пределах губернии находящихся» вийшла в 1864 році, над якою Лаврентій Похилевич працював 10 років. За цю працю в 1865 році він був нагороджений Малою Уварівською премією. Як зазначив сам автор, це була перша спроба у вітчизняній науці систематичного опису поселень цілого краю, заснованого на переказах самого народу. 

У праці наявні статистично-економічні, церковні, етнографічні та історичні відомості про міста й села Київщини. Цінність книги полягає в тому, що при її написанні автор використав інформацію селян про минуле своїх сіл, зібрану під час подорожей губернією, власні розвідки, а також статистичні дані парафій і церков, матеріали про кількість землі та її власників, нотатки про деякі дворянські двори.

Зокрема, описуючи Білу Церкву, Лаврентій Похилевич наводить цікаві відомості, зазначаючи, що «жителів в місті рахується: православних 8461, римських католиків 412, інших розкольників 16 і євреїв 9808, всього 18,697». Із книги також дізнаємося, що в 1843 році в Білій Церкві була відкрита гімназія на 7 класів, у якій навчалося в середньому до 300 учнів. 

Своєю ґрунтовною працею Лаврентій Похилевич на прикладі однієї губернії започаткував комплексне дослідження історії міст і сіл, яке і в наш час має велике пізнавальне значення для всіх, хто цікавиться минулим своєї «малої батьківщини».

Сьогодні унікальна книга перевидана. Тож кожен житель нашого краю має змогу дізнатися, яким було його місто чи село у середині ХІХ століття. Можливо, почерпнута інформація спонукатиме до більш поглибленого вивчення історії рідного краю. Прикладом для цього є Лаврентій Похилевич, який не був професійним істориком, а все своє життя, як і його батьки, присвятив церковній справі.

Книга Лаврентія Івановича Похилевича віднесена до праць, що мають «деяке довідкове значення». Вона була й залишається до нашого часу кращою краєзнавчою працею з історії Київщини. Матеріали видання стануть у нагоді всім, кого цікавить історія рідного краю, а також учителям, які разом із учнями вивчають і досліджують минуле Київщини.

Сказания о населенных местностях Киевской губернии или Статистические, исторические и церковные заметки о всех деревнях, селах, местечках и городах, в пределах губернии находящихся / собрал Л. Похилевич. – Киев : Киево-Печерская лавра, 1864. – 763 с.

З електронною версією книги можна ознайомитися за посиланням: etnoua.info/novyny/knyha-skazanija-o-naselennyh-mestnostjah-kievskoj-gubernii-lpohylevich/  

КНЗ КОР "КОІПОПК"

 

Категорія: Консультування | Переглядів: 114 | Додав: shevnadi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar